Actuacions contra la vespa velutina

Dimarts, 3 de gener de 2023 a les 00:00

Amb la caiguda de les fulles s'ha fet visible un important nombre de nius de vespa velutina (vespa asiàtica) al nostre municipi, la qual cosa ha provocat una certa alarma i moltes consultes per part dels veïns i veïnes. En aquest sentit volem aclarir que:

Des de començaments de primavera hem actuat eliminant  tots els nius dels quals hem rebut comunicació. En concret, les actuacions han estat: 3 nius primigenis i 2 nius ja definitius, un d'ells molt gran que podia acollir una colònia de més de 2.000 vespes. 

Aquesta espècie invasora és molt perjudicial i agressiva per als insectes autòctons i sobretot per a les abelles. En canvi, no és especialment agressiva per als humans, tret de que accidentalment ens topem amb un niu.

La morfologia d'aquest insecte ens diu que de cada niu que veiem en poden sortir entre 50 i 200 reines fecundades, que, aproximadament, deixen el niu entre mitjans d'octubre i novembre, que es dispersen per hivernar i que cadascuna d'elles començarà el nou cicle a finals d'hivern/principis de primavera. També sabem que les reines deixen de pondre ous a començament de novembre i, com que les vespes tenen una vida d'uns 48 dies, en aquestes dates ja pràcticament no en queda cap o molt poques. També sabem que mai reutilitzen un niu, per la qual cosa considerem que no té sentit a aquestes alçades dedicar esforços i recursos a treure nius.

Des de l'Ajuntament de Sant Martí Sarroca estem molt compromesos a lluitar contra aquesta espècie invasora i, tret que des d’administracions superiors capitalitzin aquesta lluita amb actuacions concretes, donarem suport i impulsarem accions encaminades a l'eradicació de la vespa velutina. Ja hi estem treballant i properament seran comunicades.

 

Darrera actualització: 03.01.2023 | 16:06