Entra en funcionament la caldera de Biomassa

Dimarts, 26 de gener de 2021 a les 00:00

La nova xarxa de calor amb biomassa aportarà aigua calenta i calefacció al Pavelló Poliesportiu, l’Escola Jaume Balmes i l’Escola Bressol El Xic Martinenc.

El 25 de gener l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca va recepcionar aquesta obra subvencionada per la Diputació de Barcelona.

La caldera treballa amb sarment de vinya i estella forestal i està dotada de mecanismes de control de la combustió que redueixen al màxim les emissions de partícules, que compleixen amb la nova normativa europea aprovada el 2020 i són 80 vegades inferiors a les d’una llar de foc tradicional (40 mg/Nm3).

La caldera ha estat inspirada en l’experiència del projecte “Vinyes per calor”, que ha obtingut resultats molt satisfactoris en emissions de gasos a la nostra comarca. La generació de vapor d’aigua, que es percep com a fum blanc, correspon a la humitat del combustible. Per reduir-la s’utilitzarà sarment de vinya i estella forestal amb una humitat màxima del 35%.

La substitució de combustibles fòssils per biomassa comporta una reducció d’emissions de CO2 de 207 tones anuals. L’ús de sarment de vinya dona sortida a un residu agrícola, beneficia el sector vitivinícola i redueix de forma important els costos municipals. L’ús d’estella forestal potencia la gestió forestal sostenible, disminueix el risc d'incendi i genera llocs de treball.

A partir d’ara, la caldera de biomassa aportarà l’energia necessària per a les instal·lacions del Pavelló Poliesportiu, l’Escola Jaume Balmes i l’Escola Bressol El Xic Martinenc i amb la previsió de servir també a l’Institut Alt Foix.

Darrera actualització: 26.01.2021 | 10:40