La Diada a Sant Martí es centra a homenatjar la cultura catalana

Dijous, 12 de setembre de 2019 a les 00:00

Tot i que la pluja va obligar a canviar la ubicació d’alguns actes, va ser una festa molt lluïda.

Els actes per commemorar la Diada Nacional de Catalunya 2019 a Sant Martí Sarroca van començar un dia abans, el vespre del dia 10, amb l’actuació del grup musical “Trifàsic” (on hi forma part la martinenca Ariadna Canals). A causa de la pluja, l’acte es va celebrar a l’interior de la Societat El Centre. Tot i així, s’hi va apropar força públic, que va poder gaudir d’una brillant actuació amb cançons molt conegudes.

Els actes pròpiament de la Diada van començar al matí del dia 11. També es van haver de fer a l’interior d’El Centre. La Primera Tinent d’Alcalde i Regidora d’Educació, Cultura i Festes, Sònia Jansà, va donar la benvinguda als presents i va explicar la intenció d’homenatjar la cultura catalana a través d’actuacions de balls populars locals i amb la lectura per part de diversos nens i nenes d’uns poemes exquisidament escollits per l’ex-director d’escola i ex-regidor Francesc Puche. Hi van participar el Ball de Panderetes, el Ball del Cercolets, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets, la Colla Sardanista de Sant Martí Sarroca i la Societat Coral Sarroca Nova. Tot i la quantitat de participants, el ritme va ser ràpid i la festa molt lluïda. En acabar, es va convidar els presents a un vermut popular de porró.

A les 17:14 hores, coincidint amb la data de l’any en que Barcelona va caure en mans de les tropes borbòniques, el guia del castell Josep Forcada va fer repicar les campanes. Ho tornarà a fer a les 17:14 hores del proper dia 18, ja que Sant Martí Sarroca va caure una setmana després que Barcelona.

A les 19 hores, aquesta vegada sí a la Placeta perquè ja no plovia, el grup “Olla Barrejada” va oferir un concert d’havaneres. Durant l’actuació es va servir rom cremat. A la mitja part, l’Alcalde, Josep Maria Padullés, va dirigir unes paraules al públic assistent per exposar que, tot i que la Diada no era un acte de celebració sinó de reivindicació del poble català com a nació, la mostra de balls populars, la lectura de poemes o la cantada d’havaneres (que, tot i ser originàries de Cuba, es cantaven a les tavernes dels mariners catalans) eren una bona manera d’incidir en aquesta reivindicació nacional.

També a la tarda, però al local del Centre Cultural i Recreatiu de La Bleda, es va celebrar el Ball de la Diada amb el grup “Almas Gemelas”.

Per veure la galeria fotogràfica, clicar aquí.

Darrera actualització: 23.09.2019 | 13:45