Consideracions genèriques i mesures concretes

Divendres, 13 de març de 2020 a les 00:00

Nota informativa sobre el coronavirus (COVID-19)

És comprensible que una situació excepcional com la que estem vivim generi un estat d’inquietud i nerviosisme, per moltes crides a la calma que es facin des de les administracions.

Un dels elements més importants que fa augmentar aquest estat general d’alarma és el constant degoteig de notícies relatives al coronavirus, en què principalment es fan ressò de l'augment del nombre de casos confirmats i el nombre de morts, però la majoria de la gent infectada es cura, sense que això sigui notícia. Hi ha 13 vegades més pacients curats que morts, i la proporció va en augment. Una pandèmia és a causa de la facilitat de transmissió del virus i l’extensió geogràfica, però en cap cas de la seva perillositat. En aquest sentit, caldria recordar que la malaltia no produeix símptomes o són lleus en un 81% dels casos, en el 14% pot causar pneumònia greu i només en un 5% pot arribar a ser crítica o fins i tot mortal, i la mortalitat en menors de 40 anys és de només el 0,2%, sense que gairebé afecti a menors (només el 3% són menors de 20 anys) els símptomes dels quals són normalment tan lleus, que fins i tot poden passar desapercebuts.

D’altra banda les diferents administracions també anem anunciant mesures que poden sorprendre i causar certa alteració, donat que no s’han viscut mai, amb confinaments, suspensions o tancaments d’activitats, degut a que l’objectiu és evitar la propagació del virus i podria arribar a col·lapsar el nostre sistema sanitari, que segueix atenent totes les altres patologies, molt més nombroses que el coronavirus.

Cal tenir present que el país més afectat fins ara pel coronavirus, la Xina, després de les mesures de control i aïllament ha aconseguit que els casos diagnosticats disminueixin cada dia. Per tant, tot i que al nostre municipi no hi ha cap cas declarat, com a mesura de prevenció s’ha decidit, de conformitat amb tots els grups polítics municipals, adoptar les següents mesures, fins a nou avís:

1.- Suspendre les següents activitats:
•Taller cognitiu
•Gimnàstica gent gran
•Taller de manualitats
•Cuidadors gent gran
•Activitats esportives
•Sortida al teatre dia 20 de març (posposada pel 8 de maig)
•Servei de Bibliobús

2.- Tancar els següents espais o infraestructures municipals:
• Llar d’infants
• Casal d’avis
• Conjunt monumental
• Pavelló poliesportiu
• Espais socioeducatius
El camp de futbol es mantindrà obert, per tal de tenir més espais públics disponibles, a conseqüència del tancament de llar d’infants, escola i institut, si bé la Generalitat no recomana que els nens i nenes vagin als parcs, ni que utilitzin gronxadors i tobogans com a possibles focus de transmissió, tot i que es pot sortir per espais oberts, evitant en la mesura del possible socialitzar-se amb altres persones i rentar-se bé les mans.

3.- Ajornar totes les visites i reunions programades amb els tècnics de l’Ajuntament. Això no obstant, s’atendran les urgències competència de l’Ajuntament que puguin sorgir.

4.- Suspendre l’atenció presencial a les oficines de l’Ajuntament, que únicament es farà via telefònica 938 991 111 o bé via telemàtica a e-mail: st.martisa@diba.cat o a través de la web www.santmartisarroca.cat, així com també suspendre l’atenció presencial del servei d’aigües de CASSA.

5.- Recomanar a les entitats culturals del municipi que suspenguin les activitats de concurrència pública i aquells espais que segueixin oberts, tant d’oci com comercials, que limitin el nombre de públic a un terç del seu aforament.

6.- Recordar que el consell més senzill i efectiu per evitar el contagi és rentar-se les mans amb aigua i sabó. Clicar aquí per a les recomanacions.

7.- Seguir atents a les indicacions que es vagin donant des de l’Ajuntament o els canals oficials.

Des de l’Ajuntament demanem col·laboració i compren­sió a la ciutadania, pel bé de tothom, conscients de les alteracions i molèsties que aquestes decisions poden comportar a moltes famílies, amb l’esperança de que abans de 15 dies es pugui constatar que la disminució en la propagació del virus.

Més informació sobre Preguntes i respostes sobre les restriccions del COVID-19 clicant aquí.

Sant Martí Sarroca, a 13 de març de 2020

 

Darrera actualització: 19.06.2020 | 11:24