Conveni arqueològic per al jaciment neolític de Les Guixeres

Dimarts, 30 de d’agost de 2022 a les 00:00

L’Ajuntament firma un acord amb la Universitat de Barcelona.

Des del 2015, la Universitat de Barcelona (UB) treballa cada estiu en l’excavació arqueològica del jaciment neolític situat a la muntanya de Can Sogas, a la zona coneguda com Les Guixeres, sota la direcció de F. Xavier Oms, professor de Prehistòria i Arqueologia de la UB.

A part de les troballes arqueològiques, la novetat d’enguany és el conveni signat entre l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca i la Universitat de Barcelona per al període 2022-2025, que donarà longitud i continuïtat als treballs actuals i permetrà ajudar a joves a fer pràctiques. L’Equip de F. Xavier Oms està format per estudiants del Grau d’Arqueologia i d’Història, que venen a Sant Martí Sarroca vint dies cada estiu. Enguany s’hi han estat del 10 al 30 d’agost.

Els estrats trobats fins al moment daten d’entre 7500 i 4500 anys d’antiguitat i corresponen a l’època neolítica. El jaciment de Sant Martí Sarroca està considerat el més antic de la península ibèrica d’aquesta època. S’han localitzat restes de tres cabanes (una d’elles es creu que és la més antiga d’Europa) i actualment s’està treballant cap al sud per localitzar-ne una quarta.

Darrera actualització: 30.08.2022 | 11:54