La Biblioteca Municipal de Sant Martí Sarroca portarà el nom de Neus Català

Divendres, 18 de setembre de 2020 a les 18:00

Aquest estiu, des de la Regidoria de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca s’ha impulsat la proposta de buscar un nom a la nova Biblioteca Municipal que s’està construint al Parc de la Pau.

Aquest procés participatiu va comptar amb dues fases: la primera va ser la de rebre propostes de noms per part dels ciutadans empadronats al municipi majors de 14 anys. Tot i que no era vinculant, sí hi havia tres criteris preferents de valoració:

  • Propostes que promocionessin el patrimoni humà i cultural local.
  • Propostes de persones que haguessin destacat a la història de Sant Martí Sarroca i/o de Catalunya per a la defensa dels drets i les llibertats.
  • Nom femení.

Es van rebre un total de 37 noms vàlids. La Junta de Govern va seleccionar tres finalistes, que va coincidir amb els tres noms que més peticions havien rebut: Neus Català, Sibil·la de Fortià i Joana Raspall.

Es va iniciar la segona fase, posant a votació pública aquest tres noms. En aquesta segona fase hi van participar 80 persones, amb els següents resultats:

  • Neus Català i Pallejà: 34 vots.
  • Sibil·la de Fortià: 25 vots.
  • Joana Raspall i Juanola: 20 vots.
  • 1 vot nul.

Al Ple Municipal del passat 17 de setembre es va aprovar definitivament el nom de la Biblioteca, amb els 6 vots favorables de l’Equip de Govern (format per Foment Martinenc, ERC i CUP) i 5 vots contraris dels grups de l’oposició (Junts x Sant Martí i Movem Sant Martí).

Neus Català i Pallejà (1915 – 2019) va ser una gran defensora dels drets humans. Membre de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya, en acabar la Guerra Civil Espanyola va creuar la frontera amb 182 infants orfes. A França va col·laborar en activitats de la Resistència i va ser deportada al camp de concentració de Ravensbrück i posteriorment al de Flossenbürg. En ser alliberada, va lluitar des de França contra el franquisme. Militant del PCC i d’EUiA, va ser sòcia d’honor de la Fundació Pere Ardiaca, a més d’una de les seves fundadores. També va ser presidenta de l’Amical Ravensbrück des de la seva fundació (2005). Té els reconeixements de la Creu de Sant Jordi (2005), la  Medalla d’Or al mèrit cívic de l’Ajuntament de Barcelona (2014) i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2015).

Darrera actualització: 18.09.2020 | 18:28