L’Ajuntament de Sant Martí Sarroca aprova el Pressupost General per a l’exercici 2021

Dilluns, 4 de gener de 2021 a les 00:00

S’incrementa un 0,39 %, sense necessitat d’augmentar els impostos.

El darrer Ple de l’any, realitzat el passat 30 de desembre, va servir per aprovar el Pressupost General de la Corporació per a l’exercici 2021, que puja a 2.781.235 €.

Són uns pressupostos marcats per la pandèmia de la Covid-19, que prioritzen el suport a les persones, en lloc d’inversions en grans edificis. Augmenten les partides de sectors tan sensibles com Acció Social, Educació o per a la incorporació d’un tercer vigilant a l’època de l’estiu i es mantenen les de Gent Gran o Joventut.

La bona situació econòmica de l’Ajuntament i la suspensió de les regles fiscals de limitació pressupostària permetran un millor aprofitament del romanent. Per aquest motiu no caldrà apujar impostos i, tal com es va aprovar en el Ple del 30 d’octubre, queden congelats per al 2021 tots els impostos i només s’apujaran 2 de les 24 taxes municipals (cementiri local i visites al castell). Tot i així, per no endeutar el municipi, l’Equip de Govern té previst utilitzar per a bona part del finançament subvencions aconseguides provinents d’estaments superiors. Tal com va dir el Regidor d’Hisenda, Joan Olivella (Foment Martinenc), durant la seva exposició: “Estem davant d’un canvi de model econòmic i es pot tenir una visió optimista o una de pessimista. Aquest Equip de Govern treballarà perquè aquest canvi de paradigma ens porti més Justícia Social des d’un punt de vista optimista, però sense perdre de vista la realitat que ens envolta”.

Aquest Pressupost incorpora els resultats dels Pressupostos Participatius, on es van escollir de forma popular inversions per habilitar espais per posar bancs al barri de la Bleda, col·locar mobiliari urbà a la pista de l’Avinguda Jaume I i ampliar el parc infantil de la Zona Esportiva amb la instal·lació de noves estructures lúdiques. El Regidor de Participació Ciutadana, Víctor Pujadó (CUP), va defensar la novetat d’incloure projectes decidits per la pròpia ciutadania. A nivell d’infraestructures, també ja hi ha el finançament per asfaltar camins rurals dels barris i la voluntat d’ampliar el camí del cementiri.

El Pressupost va ser aprovat per majoria absoluta, amb 6 vots favorables (Foment Martinenc, ERC i CUP) i 5 vots contraris (Junts x Sant Martí i Movem Sant Martí).

Junts x Sant Martí va acusar els grups de configuren el Govern de no haver gastat tot el pressupost del 2020 i d’haver confeccionat un pressupost poc realista per al 2021. En el torn de rèpliques, l’Equip de Govern va explicar que efectivament durant el 2020 la pandèmia havia impedit utilitzar totes les partides (per exemple la de la Festa Major) i que el pressupost del 2021 s’ha realitzat tenint en compte despeses consolidades i subvencions concedides, no s’han tingut en compte potencials despeses o possibles subvencions que s’estan treballant, seguint el consell tècnic de la Diputació de Barcelona.

Movem Sant Martí es va queixar de no haver intervingut en l’elaboració del Pressupost. L’Equip de Govern va haver de recordar al grup socialista que estan a l’oposició i que, en tot cas, quan demanen participar en comissions no aporten contingut.

El Ple va ser més tens de l’habitual i el tres grups polítics que formen l’Equip de Govern van fer una defensa conjunta i coordinada del Pressupost i de l’obra de govern. La Regidora de Cultura i Educació, Sònia Jansà (ERC), ho va resumir dient: “Som tres forces polítiques diferents, amb idees diferents, capaces de treballar juntes i arribar a acords (...). El nostre projecte són les persones de Sant Martí”.

Cliqueu aquí per veure el Ple Extraordinari del 30 de desembre de 2020.

Darrera actualització: 04.01.2021 | 09:42