Història
La història de Sant Martà Sarroca
El pla on avui hi ha el nucli urbà, en temps prehistòrics havia estat un gran llac, i el turó de La Roca estava unit a la muntanya fins que uns grans terratrèmols el van fer desprendre per obrir pas a la riera de Pontons i van fer extingir el llac.
El poble es va formar entorn al castell i l'església, és a dir, dalt del turó, i va continuar allí fins a finals del segle XIX. Per les restes que s'hi han trobat, se sap que en temps neolítics i ibèrics ja estava poblat. De l'època romana s'han descobert sepultures, molins i forns de ceràmica. També s'han trobat arcs i pedres del castell que pertanyen a l'època visigòtica. El municipi de Sant Martí es va fundar l'any 1385, però durant l'edat mitjana, al ser terra fronterera entre moros i cristians, hi havia poca població.
Així doncs, a finals del s. XIX, l'Ajuntament, les escoles, els jutjats, el cementiri, comerços i el cafè encara eren situats tots a dalt del turó i emmurallats. A la plana només hi havien masies aïllades, com ara Cal Possastre, que va ser una de les primeres a crear-se.
Els primers carrers que es van formar a la plana van ser el carrer de les Cases Noves, el carrer Ferran Muñoz i el carrer de les Casetes. Al carrer Ferran Muñoz s'hi van instal.lar els edificis més importants, com l'Ajuntament, les escoles i una capella.
Abans, la carretera que unia Vilafranca amb la Llacuna passava pels carrers Ferran Muñoz i Cases Noves, continuant pel barri La Fassina, Hostalets... però el 1880 es va construir la nova carretera, l'actual, i això va donar peu a la formació de nous carrers com ara el carrer de la Font, que unia la Carretera amb els carrers Ferran Muñoz i Cases noves i que es va anomenar així perquè al seu final hi havia una font anomenada la Font Vella.
El 1924 es va inaugurar la Cooperativa del Progrés d'agricultors, l'actual Centre. Abans, ja hi havia dos locals amb socis: Cal Lluís, que també era un cinema, i Cal Salvador. El 1951, La Carretera va passar a dir-se Avinguda Anselm Clavé, en honor a la Coral Sarroca Nova. Més tard, en crear-se el carrer Àngel Guimerà, va rebre aquest nom en honor a l'Agrupació Teatral i Dansaire Castell Sarroca. Fins el 1955 no es va construir l'actual carretera que condueix al Castell, abans s'hi arribava només per petits caminets.
És curiós observar com l'Ajuntament de Sant Martí, a diferència d'altres pobles, ha sigut traslladat de lloc en moltes ocasions: Primer estava situat al costat del Castell i l'església, després al carrer Ferran Muñoz, al 1954 al carrer de la Font, i des de fa uns pocs anys torna a ser al carrer Ferran Muñoz.